Kontaktne leče

------

Kontaktne leče

Kontaktne leče so v bistvu korekcijska stekla, ki jih namestimo direktno na roženico. Naj pomembnejše lastnosti kontaktnih leč v primerjavi s korekcijskimi očali so:

  • omogočajo večjo bistrino in jasnost slike
  • omogočajo večjo ostrino in naravnost slike
  • ponujajo večje vidno polje
  • so precej lažje za nošenje od očal
  • omogočajo ukvarjanje s športom in drugimi aktivnostmi
  • se ne zarosijo, saj privzamejo temperaturo očesa

Kontaktne leče so namenjene tako mladostnikom, osebam v srednjih letih kot tudi starejšim. Skratka vsem, ki so naleteli na kakršnekoli težave pri nošenju korekcijskih očal. 

Se srečujete s težavami, da vam očala zdrsnejo po nosu navzdol, in s tem odvračajo pozornost kjer jo potrebujete, težave z očali pri športnih dejavnostih, na prostem kjer potrebujete sončna očala, težko vidite oddaljene predmete ali na tablo in na koncu če menite, da je vaš videz boljši brez očal.

Kontaktne leče dobimo po enakem postopku kot korekcijska očala. Po pregledu pri oftamologu, ki nam diagnosticira vzrok slabega vida in dioptrijo ter predpiše ustrezne kontaktne leče, nam optik leče izdela. Enako kot korekcijska očala se tudi kontaktne leče predpisujejo za korekcijo vida pri kratkovidnost (miopija), daljnovidnost (hiperopija), astigmatizmu in starovidnost (presbiopija).

 

Vrste kontaktnih leč

Kontaktne leče se delijo glede na material iz katerega so narejene (mehke ali trde), in glede na to, kako dolgo jih lahko nosimo (dnevne, tedenske, štirinajstdnevne, mesečne).

Dnevne leče so najbolj zdrav in najprimernejši način nošenja kontaktnih leč. Konec dneva leče enostavno zavržete, naslednji dan pa vzamete novi par leč. Primerne so tudi za športne dejavnosti, kjer vas bi očala drugače motila.

Leče za večkratno uporabo pa se razlikujejo po tem da jih lahko uporabite in obdržite, namesto da bi jih zavrgli. Razlikujejo se po tem, da različni proizvajalci nudijo različne intervale uporabnosti leč od eno tedenskih, 14 dnevnih do mesečnih. Leče za večkratno uporabo je potrebno vsakodnevno čistiti in razkuževati. Če ne pazimo na primerno higieno lahko pride do neprijetnih vnetji in očesnih infekcij.

Osnovni pripomočki za nego kontaktnih leč so posodica za shranjevanje leč, tekočina za čiščenje in tekočina za shranjevanje. Pri trdih lečah sta slednji različni, medtem ko gre pri mehkih za isto tekočino.

Večino refrakcijskih motenj lahko zdravimo z mehkimi kontaktnimi lečami, ki predstavljajo večino ponudbe. So izjemno tanke in narejene iz materialov, ki omogočajo prehajanje zadostnih količin kisika do očesa. Poznamo tri tipe mehkih kontaktnih leč: 

  • sferične za korekcije kratko- in daljnovidnosti
  • torične za korekcijo astigmatizma
  • bifokalne ali multifokalne leče za korekcijo starovidnosti

Čeprav večino motenj lahko dobro korigiramo z mehkimi lečami, nekatera stanja še vedno zahtevajo poltrde oziroma trde kontaktne leče, ki zahtevajo nekoliko več navajana in so manj udobna za nošnjo. Ne glede na tip leče pa je najbolj pomembno, da je leča čim bolj prepustna za kisik, da ne prihaja do pekočih in rdečih oči, glavobolov in drugih neprijetnosti.

Optika Krstič vam nudi vam pestro izbiro kontaktnih leč vodilnih svetovnih proizvajalcev Baush and Lomb, J&J, DL contact, ClearLab