Oči na dopustu s sončnimi očali in kontaktnimi lečami

---o---
Oči na dopustu s sončnimi očali in kontaktnimi lečami

ZAŠČITA OČI V GORAH

 Na visoki nadmorski višini je izpostavljenost oči UV sevanju bistveno večja kot v dolini. Vsakih 1000 m nadmorske višine se UV sevanje poveča za 10-16 %, v primeru megle pa je odstotek še nekoliko višji. Veter, mraz, suh zrak, odsev snega in snežni kristali v kombinaciji s človeškim znojem in povečevanjem pomanjkanja kisika so še dodatni dejavniki, ki pripomorejo k poškodbam oči. Na višini 5500 m (višina baznega tabora pod goro Everest) je delni tlak kisika le 50 %, na najvišji točki sveta (8848 m) pa znaša še samo 33 %. Da bi preprečili negativne posledice na oči, je kvalitetna zaščita pogoj in nuja.

Sončno sevanje je hud napadalec na naše oči. Povzroči lahko poškodbe, katerim oftalmologi (okulisti ali zdravniki za očesne bolezni) pravijo »svetlobni udar«. To je ena od oblik vnetja oči, ki je najbolj pogosto izražena z razdraženostjo očesnega zrkla, močnejšo bolečo toploto okoli očesa. Toplotne žarke vpija samo površina roženice. Premočni žarki povzročijo vnetje roženice (keratitis).

Zelo pogosto se dogaja, da alpinisti zanemarjajo enega od zelo važnih delov svoje visokogorske, ledeniške ali pa, recimo, zimske opreme - snežna ali ledeniška očala. Vsem je znano, da si moramo zaščititi oči v snežni belini, visoko v oblakih in meglah, pri močnem grebenskem vetru ali pa v ledeno mrzlih nočeh, ko udobno ali neudobno bivakiramo. Dobra očala, ki jih lahko imenujemo kakorkoli, ne ščitijo samo pred ultravijoličnimi in infrardečimi žarki, temveč pomagajo alpinistu, da vidi svet pred seboj brez optičnih iznakaženosti.

Ni vse dobro, kar nam prodajajo, niti vse, kar nevedneži kupimo. Kako torej preveriti kakovost očal?

1.         V prvi vrsti, če je le mogoče, morajo biti iz nelomljive snovi.

2.         Ko očala podržimo proti svetlobi, v njih ne smemo videti nobenih mavričnih marog.

3.         Nataknemo očala in se zazremo v nepremični predmet. Zdaj začnemo premikati glavo sem ter tja - če so očala dobra, potem predmet pred nami ne sme migljati!

 

Očala morajo sedeti na stranskih ploskvah nosu, ne da bi nas žulila po nosnem korenu. V Alpah, Himalaji ali pri hoji v zimskih gorah ponavadi dodamo še majhen nosni podaljšek kot pri helenskih čeladah za zaščito proti sončni opeklini nosu. Izogibajmo se penastim snovem, ki so včasih na okvirih, ker rade vzdražijo občutljivo kožo. Za take gornike je priporočljivo, da so očala podložena s filcem ali usnjem.

Do 3000 metrov nadmorske višine zadošča 60 do 70 odstotna absorbcija svetlobe, nad 3000 metri pa je treba nositi očala s svetlobno absorbcijo 90 odstotkov.

Barva stekel

Okulisti pravijo, da izbira barve stekel ni nič manj pomembna stvar, kot je izbira prave korekcije pri optičnih napakah vida.

Poglejmo:

- rumena stekla s kadmijem niso dovolj učinkovita;

- temna ali celo črna stekla niso nič boljša. Sicer zaustavljajo škodljive žarke, obenem pa zelo utrujajo oko;

- optiki in okulisti se strinjajo, da so za višinsko sonce najboljša očala (stekla) svetlosive, temnosive in zelene barve. Siva stekla priporočajo kratkovidnim, zelena pa daljnovidnim.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

V GORE S KONTAKTNIMI LEČAMI

Na kontaktne leče se spomnimo vsaj takrat, ko zaradi zarosenih, zaprašenih ali umazanih očal ne vidimo nikamor več. Danes so na voljo te male, priročne leče že skoraj za vsako težavo z vidom.

Kontaktne leče so kaj pripravne za gornike pa naj gre za planinske popotnike, pohodnike, alpiniste ali odpravarje. Prav vsi si lahko pomagajo z njimi. Nameščene so neposredno na očesni roženici in nas s svojimi optičnimi lastnostmi še najbolje povedejo v svet tistih, ki z vidom nimajo sitnosti.

Opozoriti je treba na to, da se na večji nadmorski višini količina kisika v zraku zaradi znižanega zračnega tlaka zmanjša in tako se zmanjša  tudi preskrba roženice s kisikom. Primanjkljaj je večji, kot če bi bili brez kontaktnih leč. Vsebnost vode v roženici se izdatneje poveča, zato se nekoliko spremeni tudi njen premer. Vse to lahko vpliva na počutje uporabnika kontaktnih leč.

Tudi pri nošenju kontaktnih leč se varujmo žarke svetlobe! Pomagajo nam lahko dobra sončna očala - vedeti moramo, da so oči s kontaktnimi lečami bolj občutljive, kot če smo brez njih.

Precej časa že lahko kupimo mehke in poltrde kontaktne leče, ki skoraj stoodstotno zavarujejo pred ultravijoličnim žarčenjem sonca. Obsežne študije so pokazale, da UV žarki vplivajo na očesno lečo, ki zaradi njih postane motna (siva mrena). Zaščita pred UV žarki je potemtakem smiselna in koristna. Vendar so za zaščito pred sončevim obsevanjem potrebna še dodatna sončna očala. To velja še posebej za očesno veznico, ki jo moramo zavarovati pred intenzivnim sončnim sevanjem.

 

ZAŠČITA OČI NA MORJU

Še bolj pa se v naše oči odbija svetloba na peščenih plažah, ob in v vodi. Takšno bleščanje lahko odpravimo z dovolj temnimi in po možnosti polariziranimi zaščitnimi stekli.

Moč zatemnitve sončnega stekla označujemo s števili med 0 in 4.

 

  • Kategorija 0 je definirana s 80 – 100 % prepustnosti svetlobe. Takšna očala imajo brezbarvna ali nežno obarvana stekla in so primerna za nošenje v oblačnem vremenu, ko je prisotna difuzna svetloba ali moteče bleščanje.
  • Kategorija 1 definira očala s prepustnostjo 43 – 80 % svetlobe, ki so primerna za nošenje v zmerni oblačnosti.
  • Kategorija 2 definira očala s prepustnostjo 18 – 43 % svetlobe, ki so primerna za nošenje pri srednji svetlosti.
  • Kategorija 3 definira očala s prepustnostjo 8 – 18 % svetlobe, ki so primerna za nošenje pri visoki svetlosti.
  • Kategorija 4 je definirana s prepustnostjo 3 – 8 % svetlobe. Takšna očala so primerna za zaščito oči v visokogorju, ob morju ter za snežne površine. Zaradi previsoke zatemnitve jih ni dovoljeno uporabljati pri vožnji avtomobila.

 

Pri zaščiti oči pred sončnimi žarki pa ne zadostuje le zgoraj opisana zaščita. Oči moramo zaščititi predvsem pred kratkovalovnimi ultravijoličnimi žarki. Temna očala, ki ščitijo oči samo proti bleščanju, so lahko nevarna, ker se zenica za temnimi stekli razširi in s tem onemogoči naravno zaščito očesa pred žarki. V kolikor ne uporabljamo kakovostnega stekla z UV filtrom, prihaja skozi temno steklo in razširjeno zenico še več UV svetlobe.

 

Dodatno zaščito proti bleščanju nudijo tudi polarizirana stekla. Ta predstavljajo eno izmed največjih odkritij na področju optične znanosti. Polarizirana stekla izničujejo zaslepljujoče odboje svetlobe in s tem krepko izboljšajo sliko ter zmanjšajo utrujenost oči. Stekla zagotavljajo odstranitev motečih odbojev ter popolno zaščito oči pred škodljivimi UV žarki, hkrati pa povečujejo kontrast in zaznavnost globine. Polarizirana stekla  so oblikovana posebej za ljudi, ki majo težave z zaznavanjem kontrastov, za športnike, ribiče, jadralce, starejše ljudi in voznike vozil.

Navadna sončna stekla ne morejo zaustaviti bleščanja. Medtem, ko imajo polarizirana stekla poseben filter, ki ločuje žarke svetlobe od horizontalnih žarkov, ki povzročajo bleščanje.

 

KONTAKTNE LEČE IN PLAVANJE

Plavanje in še bolj potapljanje z lečami v bazenu, reki, jezeru lahko povzroči okužbo z acantamoebo. Poleg tega lahko kontaktno lečo tudi izgubite. Zato je bolje, da si, ko se odpravite na plavanje in potapljanje, leče odstranite. Če ste tako kratkovidni in imate tako visoko dioptrijo, da brez leč skoraj ničesar ne vidite ter si zato preprosto ne predstavljate, da bi šli v vodo brez njih, potem se vsaj nikar ne potapljajte in tunkajte, temveč glavo ves čas držite nad vodo. Tako boste možnosti, da vam voda, v kateri se nahaja acantamoeba, pride v oči, krepko zmanjšali.

 

Možnost okužbe je precej manjša v morski vodi. Pri plavanju v bazenu lahko leče ob stiku z vodo absorbirajo kemikalije (klor), ki iritira vaše oči. Ob kakršnemkoli srbenju, bolečinah, irataciji, občutljivosti na svetlobo in podobno po končani uporabi takoj obiščite optometrista ali oftalmologa.

Preden dokončno pripravite kovček in odidete na težko pričakovani poletni dopust - ponovimo nekaj osnovnih pravil o uporabi kontaktnih leč na počitnicah.

1. Kontaktne leče je potrebno očistiti oziroma razkužiti po vsaki vodni dejavnosti.

2. Priporočamo uporabo enodnevnih kontaktnih leč, katere po uporabi preprosto zavržete.

3. Vselej upoštevajte priporočena navodila za higieno leč in bodite pozorni na čistočo rok.

4. Uporaba umetnih solz preprečuje občutek draženja oči, a bodite pozorni, da kapljic ne bi izpostavljali previsokim temperaturam.

 

Priporočamo, da si pred odhodom na dopust zagotovite rezervne kontaktne leče in imate s seboj vedno tudi sončna očala.< Nazaj na novice