Splošni okulistični pregled vida in očesnih napak

------

Redni očesni pregledi so pomembni, saj nam pomagajo ohraniti vid in zagotavljajo dobro zdravje naših oči. Priporočljivo je, da očesni pregled opravite vsaj enkrat na dve leti – tudi če je vaš vid popoln. Kako pogosto boste dejansko hodili na očesne preglede, pa vam bo svetoval okulist.

Na začetku vsakega okulističnega pregleda, ki ga opravi specialist oftalmolog, je treba preveriti pacientovo anamnezo. Vsakega se najprej vpraša po njegovem splošnem zdravstvenem stanju, preteklih težavah z očmi in očesnih boleznih v družini. Še posebej so tukaj pomembne kronične bolezni, kot so povišana raven maščob in krvnega sladkorja ter visok krvni tlak, ki lahko pomembno vplivajo tudi na oči.

Na pregledu se izmeri očesni tlak – to je pomembno zaradi tega, ker povišanega očesnega tlaka bolnik ne opazi oziroma ne zazna sam. Po navadi se tlak izmeri z vpihom zraka v oko ali pa s tonometrom. Očesno ozadje se pregleda s špranjsko svetilko, kjer oftalmolog pregleda najprej sprednje očesne dele, tudi lečo, čez katero pa nato pregleda tudi očesno ozadje.