korekcijski okvirji

------

Izbira primernega okvirja za očala je skoraj tako pomembna kot izbira stekel, saj neustrezen okvir povzroči nezadovoljstvo z izgledom in neudobje pri nošenju. Če izbiramo nova očala, ki jih bomo nosili cel dan, moramo biti še posebej pozorni na težo, kakovost, udobje in izgled okvirja.

Na voljo imamo okvirje iz različnih materialov – iz umetnih mas (optil, acetat, najlon (plastika)) in kovinske okvirje (mešanica zlitin niklja in bakra s sledovi železa in nekaj drugih kovin – monel, jeklo, titan).


Pri okvirjih iz umetnih mas se moramo zavedati, da imajo precej drugačne lastnosti kakor kovinski okvirji. Njihov izgled je bolj masiven, lahko so izrazitih ali popolnoma prosojnih barv, nudijo celo paleto barvnih kombinacij in so bolj primerni tudi za tiste z višjimi dioptrijami, saj se zaradi njihovega masivnega izgleda velik del debeline stekla skrije v okvir. Večina teh okvirjev nima vgrajenih nosnikov, kar omogoča enakomerno porazdelitev teže očal po nosnem korenu in s tem večje udobje pri nošenju. Pomanjkljivost le-tega pa je, da pri teh okvirjih ne moremo poljubno nastavljati višine in moramo biti zaradi zelo pozorni pri izbiranju, saj nam očala ne smejo sedeti prenizko na nosu. Ti materiali so tudi nekoliko manj odporni na toploto in staranje, saj se lahko zgodi, da otrdijo in postanejo neprožni, s starostjo pa se lahko spremeni ali zbledi tudi barva okvirja.

Kovinski okvirji so za razliko od plastičnih manj opazni in bolj vzdržljivi. Najdemo jih v različnih barvnih odtenkih in oblikah. Na ročkah lahko najdemo razne detajle in oblike, ki jih ni možno izdelati pri plastičnih okvirjih. Klasična kovinska zlitina je manj odporna na rjo in je nekoliko težja od titana in jekla, je pa cenovno bolj sprejemljiva.

Razlike med posameznimi okvirji se kažejo tudi glede na način vgradnje stekel. Tako imamo  polne okvirje, kjer kovinski (ali plastični) rob obdaja celotno steklo in s tem naredi očala bolj poudarjena in izrazita. Okvirji na nitko oziroma „na laks“ v spodnjem delu niso omejeni z robom, ampak je očalno steklo v okvir vpeto z nitko iz naylona in se po želji lahko tudi podaljša ali skrajša. Za te okvirje je značilno, da naredijo mehkejši obraz, saj nimajo ostrega prehoda med robom okvirja in obrazom. Nekateri ljudje pri gledanju opazijo, da so manj omejeni, ker ne vidijo spodnjega roba okvirja. Ti okvirji niso najbolj primerni za uporabnike z visoko dioptrijo, saj je viden celotni spodnji del stekla in s tem tudi debelina. Prav tako moramo pri tem tipu okvirja pozorno izbrati primeren material stekla, da se zaradi nitke steklo ne skrha ali poškoduje.

Prav poseben tip okvirjev so tako imenovani okvirji na vijake, kjer je očalno steklo prevrtano in vpeto na vijake ter tako nima nobenega roba. Za te okvirje se ponavadi odločajo uporabniki ki želijo nevtralna, skoraj neopazna, in izjemno lahka očala. Prilegajo se vsakemu tipu obraza, saj se oblika stekel lahko prilagodi po želji. Najprimernejši material okvirja je v tem primeru titan, saj je izredno lahek, trpežen in fleksibilen, material stekel pa mora biti prav tako iz močnejšega materiala, saj mora prenesti vrtanje in tudi kasnejšo uporabo.

Kako izbrati najbolj primeren okvir glede na obliko in lastnosti obraza?

Glede na obliko obraza lahko na splošno ločimo štiri tipe obrazov: oglate, okrogle, ovalne in srčaste. Za izbiro prave oblike okvirja je najbolje upoštevati pravilo nasprotja. Če imamo oglat, močnejši obraz, je najbolje izbirati ovalne ali okrogle oblike, ki omehčajo čeljustno linijo. Pri okroglih obrazih pride najlepše do izraza nekoliko podolgovata oblika. Oglati okvirji ali okvirji, ki so nekoliko podaljšani ob robovih, pomagajo poudariti zgornji del obraza. Izogibajte se okroglim ali zelo velikim oblikam, ki še bolj poudarijo okroglost. Ovalen obraz ima čelo nekoliko širše kot čeljust in takemu obrazu pristojijo skoraj vse oblike, vendar se je vseeno potrebno izogibati ekstremom. Srčasti obrazi imajo majhno ozko brado in usta, ki se stožčasto razširi v širše čelo. Za te obraze so najprimernejše nežnejše oblike okroglih ali kvadratnih oblik.

Pri izbiri očal je zelo pomembna tudi barva vaše kože, oči, barva in dolžina vaših las in seveda tudi vaš osebni stil, predvsem pa je najpomembnejše, da je, ne glede na mnenja drugih, okvir najprej všeč vam, saj boste le tako z veseljem in užitkom nosili vaša nova očala.