Progresivna očala

------

Progresivna očala predstavljajo najboljšo rešitev za izboljšanje vida pri ljudeh, ki potrebujejo korekcijo vida za daljavo in bližino, saj se z njimi uporabniki izognejo neprijetnemu menjavanju očal pri različnih opravilih. Progresivna stekla omogočajo oster vid na daljavo, srednjo daljavo, srednjo bližino in bližino (približno 40 cm) in olajšajo očesni napor in poskrbijo za najbolj naravno korekturo vida. Na zgornjem delu stekla je dioptrija za daljavo, ki proti spodnjemu delu prehaja v bližino.

V nasprotju z bifokalnimi, ki imajo vidno ločen del za blizu in daleč, se prehodi med dioptrijskimi vrednostmi na progresivnih steklih ne vidijo in tako nudijo tudi estetsko lepši izgled.

Pri sami uporabi progresivnih očal vam ni potrebno premikati glave navzgor in navzdol, ampak čisto v naravni poziciji z očmi na steklih najdete optimalen položaj za gledanje. 

Večina uporabnikov s privajanjem na progresivna stekla nima težav, pri nekaterih pa privajanje traja nekoliko dlje. Ob prvi uporabi progresivnih očal se lahko zgodi, da se pojavi občutek zamegljenosti in nejasne slike na perifernih spodnjih delih stekla, ki pa se običajno izgubi po tednu ali dveh neprekinjenega nošenja. 

Zelo pomembno je, da se pri izbiri progresivnih očal posvetujete z optikom, ki vam bo glede na naravo vašega dela in želje svetoval pravi tip progresivnih stekel, saj obstaja več tipov progresivnih stekel – z razširjenim delom za daljavo (za tiste uporabnike, ki  bližinskega dela ne uporabljajo pogosto (vozniki ipd.)), z razširjenim delom za bližino in računalnik za tiste, ki večinoma opravljajo pisarniška dela in daljava ni primarno območje gledanja.

Pri izbiranju progresivnih očal ima veliko vlogo tudi izbira pravega okvirja. Zavedati se moramo, da bodo to očala, ki jih praktično ne bomo sneli od jutra do večera, zato moramo v prvi vrsti dati pomen udobnosti in lahkosti očal. Seveda mora biti okvir tudi primerne velikosti za progresivna stekla, vendar to več ni tako velika ovira, saj je sedaj možna vgradnja progresivnih stekel tudi v manjše okvirje.