Stekla, materiali in stanjšave

------

STEKLA

Korekcijska stekla delimo glede na število gorišč. Poznamo enožariščna (monofokalna), dvožariščna (bifokalna) in večžariščna (multifokalna). Število gorišč je odvisno od vrste očesne napake. Dvo - in večžariščna očala nam omogočajo oster pogled na bližino in daljavo s samo enimi očali.

Enožariščna ali monofokalna stekla so namenjena odpravi miopije (kratkovidnost) hipermetropije (daljnovidnost) ali astigmazima. To pomeni da imajo v enako korekcisjko moč skozi celotno površino.

 

Dvožariščna ali bifokalna stekla so namenjena odpravi presbiopije ali starostne dioptrije. Bifokalna stekla nudijo uporabniku korekcijo vida za daljavo in bližino, z vidnim prehodom med dioptrijami ali tako imenovano lunico.

 

 

 

 

Večžariščna ali progresivna stekla so prav tako kot bifokalna namenjena odpravi presbiopije.  Ob pojavu starostne dioptrije ali presbiopije se pojavi problem, da na blizu ne vidimo več ostro. To je pojav, ki prizadene večino ljudi po 40. letu zaradi pešanja očesne mišice. Progresivna očala vam zagotoijo oster in jasen vid na vseh razdaljah, to pomeni na daleč in blizu ter prav tako na vseh vmesnih razdaljah od 60 – 100. Progresivna stekla nimajo vidnega prehoda tako kot kot bifokalna stekla.

Primer: očala za branje nam ne služijo, oziroma so premočna za gledanje na računalniški ekran. Rešitev so lahko dvojna očala; ena za blizu, ena za računalnik, ali pa kombinirana oziroma progresivna očala. Če pomislimo na nadležno snemanje in ponovno natikanje ustreznih očal in večno iskanje le teh, je odločitev na strani sodobnih progresivnih očal.

Večžariščna ali progresivna stekla za delo v prostoru oz delovnem mestu (v pisarni, za strojem ali z računalnikom…). Tako imenovana office progresivna stekla so primerna za presbiope, ki zaradi svoje narave dela želijo optimalno ostrino in široko vidno polje na srednjih in bližnjih razdaljah.

V dober okvir sodijo kvalitetna stekla! Trudimo se, da glede na Vaše težave z vidom izberemo najboljšo rešitev za vas.

Zastopamo naslednje blagovne znamke korekcijskih stekel:

OKM, HOYA, ESSILOR, ZEISS

MATERIALI

Vsak od materialov za korekcijska stekla ima lomni količnik ali index loma, kateri nam pove, kakšne stanjšave je stekelce. Standardne oz. osnovne leče imajo index 1.50, večji index loma pomeni večjo stanjšavo, tako da bo leča tanjša in lažja.  Pri plastičnih oz. organskih lečah obstajajo indexi loma 1.5, 1.56, 1.6 , 1.67 , 1.74, pri steklenih oz. mineralnih pa 1.523 , 1.6 , 1.7 , 1.8.

MINERAL

Steklene leče so zelo trdne in odporne na praske, vendar so težje do 60% in lahko zlomljive. Nevarnost pri mineralnih lečah je v tem, da se razletijo na majhne koščke in vam lahko poškodujejo oko.

POLIKARBONAT

Leče iz polikarbonata so tanjše in lažje od tradicinalnih organskih oz. mineralnih stekel. So bolj obstojne in trdnejše in se priporočajo za uporabo tako pri športnih kot tudi otroških očalih.

TRIVEX

Tako kot leče iz policarobanta so trivex leče lahke in tanjše od organskih stekel. Trivex je več kot 6 krat močnejši oz trdnejši od policarbonata in je praktično nezlomljiv. Uporablja se za očala brez okvirja in prav tako za očala za šport ter otroke, zaradi varnostnih ukrepov.